22 toukokuuta, 2016

SUKLAAFONDANTIT


Yks asia mitä odotin tosi paljon meidän, jo melkeen kuukauden takaiselta  (apua kun aika menee nopsaan!), Pariisin reissulta, oli se että pääsen taas syömään yhtä parhaista suklaakakuista mitä oon ikinä maistanut. Oon kahdella edellisellä Pariisin reissulla maistanut yhdessä tunnelmallisessa ravintolassa ihanaa lämmintä suklaakakkua, joka oli vaan ihan super hyvää vaniljakastikkeen kanssa tarjoiltuna. Reissun toisena päivänä me oltiin sopivasti lähellä tota paikkaa kun käytiin Printempsin ja Galeries Lafayetten tavarataloissa Boulevard Haussmannilla. Toi ravintola oli yhdellä ihanalla pikku kujalla Haussmannin varrella ja kun me sitten sinne saavuttiin, niin koko ravintola oli aivan muuttunut! Sen ihanan, rustiikkisen Pariisilaistyylisen ravintolan tilalle oli tullut moderni ja kolkko lounaspaikka. Mikä pettymys!!

Noh, onneks päästiin herkuttelemaan muuallakin reissun aikana ja löydettiin hyviä ruokapaikkoja ja kivoja kahviloita. Mutta jäi kyllä silti vähän harmittamaan...


Lämmintä suklaaleivonnaista mun on nyt sitten tehnyt mieli reissusta asti ( tai koska nyt ei tekis mieli :D ) ja perjantaina mulla oli vihdoin aikaa leipoa. Päätin tehdä suklaafondantteja, joita äiti on tehnyt muutaman kerran ja muistelin, että ne on aika saman tapaisia kun se Pariisin suklaakakku. No en oo varma onko maku ihan sama mutta nää oli kyllä ainakin ihan mielettömiä taas pitkästä aikaa!

Suklaafondantti on klassikko, joka löytyy monen ravintolan listalta ja mun mielestä tää onkin yks parhaista jälkkäreistä. Tää resepti on ainakin hyväks todettu jo useemman kerran, joten suosittelen lisäämään sen reseptikirjaan :) Laitoin nyt myös blogiin uuden kategorian classics, johon laitan tästä lähtien mun mielestä parhaita klassikkoreseptejä. Ja reseptejä, joita tehdään meidän perheessä aina uudestaan ja uudestaan.





Alkuperäinen ohje, jolla äitikin teki näitä ihania, suussasulavia ja suklaisia fondantteja on Alexander ja Hanna Gullichsenin Safkaa -kirjasta. Muokkasin ohjetta nyt hiukan ja lisäsin vähän kaakaojauhetta ja vaniljasokeria.. Oon huomannut että kaakaojauheella leivonnaisten mausta saa entistäkin täyteläisemmän ja intensiivisemmän suklaisen.

Tästä alkuperäisestä ohjeesta tulee tosi iso satsi ja fondantteja tulee ohjeen mukaan tusinalle syöjälle... Taikinan voi kuitenkin laittaa vaikka pursotuspussiin ja se säilyy jääkaapissa parikin päivää. Taikinasta riittää jälkkärit siis vaikka viikonlopun jokaiselle aterialle, kun vaan paistaa aina uuden satsin ;) Tai jos syöjien joukossa on samanlaisia herkkupeppuja kun mä, niin heille näitä riittää sitten useempi annos, haha. 

Parhaimmillaan fondantit on juuri uunista tulleina ja lämpiminä, tarjoiltuna syvässä vaniljakastikelammikossa. Voiko parempaa ollakkaan!


Suklaafondantit

n. 12-15 kpl


250g tummaa suklaata
250g voita
5 munaa
5 keltuaista
125g sokeria
60g vehnäjauhoja
1 rkl kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa


1. Laita voi sulamaan todella miedolla lämmöllä kattilaan. Kun voi on melkein sulanut, lisää joukkoon paloiteltu suklaa ja anna sulaa tasaiseksi. Sekoita koko ajan ettei seos pala pohjaan. Nosta sivuun jäähtymään.
2. Vatkaa munat, keltuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi.
3. Sekoita voi-suklaaseos lastan kanssa muna-sokerivaahtoon.
4. Sekoita keskenään vehnäjauhot, kaakaojauhe, vaniljasokeri ja suola. Lisää seos siivilän läpi taikinan joukkoon ja sekoita lastalla käännellen tasaiseksi.
5. Laita taikina pursotuspussiin ja vähäksi aikaa jääkaappiin jäähtymään. ( ei pakollista!)
6. Voitele jotkut pienet yksittäiset vuuat, vaikka silikoniset muffinssivuuat, ja pursota taikinaa niihin melkein täyteen.
7. Paista uunissa 180 asteessa n. 8-10 minuuttia. Kannattaa tehdä yksi koefondantti ja testata kypsyys... Fondantit saa jäädä kunnolla pehmeiksi ja vähän raaoiksi sisältä, joten ei saa paistaa liikaa! 
8. Anna fondanttien jäähtyä pari minuuttia, kumoa ne lautasille, koristele ja nautiskele!



2 kommenttia:

Kiitos kun piristät kommentillasi!