07 lokakuuta, 2015

VANILJAINEN OMENA-KINUSKIKAKKU






Edellisviikonloppuna halusin kokeilla jotain uutta omenaista leivontareseptiä, joka sopeis syksyiseen Octoberfest-teemaan. Mulla oli mielessä joku kakku, jossa yhdistyis omenoiden kanssa kinuski ja pitkän etsinnän jälkeen löysinkin Kinuskikissan sivuilta herkulliselta vaikuttavan ohjeen.

Tein pohjan ja kinuskin ohjeen mukaan, mutta vaniljatäytteeseen tein omia muokkauksia. Halusin täytteestä vähän raikkaamman, joten käytin tuorejuuston tilalla rahkaa. Koristeluun käytin Dr. Oetkerin Caramel fudgeja ja kanelia. Ja oman pihan omppuja! 


Pohja:

3 ½ dl jauhoja
1,5 dl sokeria
ripaus suolaa
100g voita
½ dl vettä
1 sitruunan kuori raastettuna

Sekoita kulhossa jauhot, sokeri, suola ja raastettu sitruunan kuori. Nypi joukkoon huoneenlämpöinen voi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Painele taikina vuuan pohjalle. Mä käytin 22 senttistä irtopohjavuokaa. 

Omenatäyte:

n. 500g omenoita
kanelia

Kuori omenat ja leikkaa ne viipaleiksi. Levitä viipaleet tasaisesti pohjan päälle ja ripottele niiden päällle vielä reilusti kanelia. 

Kinuski:

100g voita
1 dl fariinisokeria

Mittaa voi ja sokeri kattilaan. Anna kuumentua todella miedolla lämmöllä, kunnes seos kuplii. Anna kuplia noin 5 minuuttia, kunnes seos on paksua. Kaada vähän jäähtyneenä omenoiden ja pohjan päälle.  Paista koko komeutta 200 asteessa n. 25 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla. 

Vaniljatäyte:

1,5 dl kermaa
2 valkuaista
2 keltuaista
2 rkl tomusokeria
1 rkl vaniljasokeria
200g vaniljarahkaa
5 liivatetta
2 rkl vettä

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon vaniljarahka.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa viimeisenä keltuaiset sokereiden kanssa. (Siks keltuaiset viimeisenä, että vispilää/vatkainta ei tarvitse pestä enää ennen keltuaisten vatkausta!)

Yhdistä kerma-rahkaseokseen ensin keltuaisvaahto ja viimeisenä valkuaisvaahto. Kuumenna vesitilkka kiehuvan kuumaksi mikrossa, purista liivatteista ylimääräinen vesi ja sekoita ne kiehuvaan veteen. Anna liivateseoksen jäähtyä hiukan ja lisää se täytteen joukkoon ohuena nauhana hyvin sekoittaen. Kaada täyte jäähtyneen pohjan ja omenoiden päälle ja anna hyytyä vähintään 3 tuntia. Koristele haluamallasi tavalla ja nauti syksyisestä herkusta! 

Mulla oli kinuskin kanssa  vähän ongelmia, taisin keittää liian kovalla lämmöllä. Olkaa siis kärsivällisiä sen kanssa. Hiukan epäonnistunut kinuski oli kuitenkin ihan just sen makuista kun kuuluukin, eikä mun malttamattomuus haitannut onneks lopputulosta! 

Kakku oli kyllä erityisen hyvää ja siinä yhdistyi ihanasti makea kinuski, kirpeät omenat ja kermainen vaniljatäyte. Meidän perheessä tää kakku syötiin ainakin yhdeltä istumalta! 


2 kommenttia:

  1. Ei saakeli, en kestä :D Näyttää ihan överihyvälle :D Mä olisin varmaan syönyt yksin yhdeltä istumalta ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe kiitos Mona! :P Hyvää tää olikin ja onneks oli muitakin syöjiä etten kans ite vetänyt koko kakkua :D

      Poista

Kiitos kun piristät kommentillasi!